Rostad pumpasallad med bakad lök och masserad svartkål

Pumpa är bra höst- och vintermat. Den är ett trevligt inslag på bordet när vi till exempel firar halloween, äter allhelgonamiddag med familjen och självklart på julbordet. Man ser på bilden hur gott det smakar till julskinka, griljerad med vår Skeppholms Julsenap.

Recept:

Pumpa
1 st butternutpumpa
1 msk salt
1 msk olivolja

Rostad lök
1 st gul lök

Dressing

1 st vitlök solo
1 bit skalad ingefära (dubbelt så stor som virlöken)
1 nypa chiliflingor
2 msk olivolja
2 msk äppel- eller vitvinsvinäger

Svartkål

1 st svartkål

lite salt till massera


Gör så här:
1. Skala pumpan, dela i klyftor och kärna ur. Skär i klyftor och dela i 3-4 cm bitar.

2. Lägg pumpan i en bunke, strö över salt och olja. Blanda ordentligt.

3. Bakad lök till salladen: rostas hel och oskalad tillsammas med pumpan. Därefter skalas och skärs i bitar och blandas ned i salladen.

4. Lägg upp pumpan (och lök) på plåt med bakplåtspapper, rosta i 220 grader ca 40 minuter, tills pumpan är mjuk och kanterna blir lite rostade.

5. Under tiden som pumpan och löken är i ugnen gör du dressingen:

Skär vitlök och ingefära i så små tärningar du kan med målbilden 2×2 mm.

Fräs ingefära och vitlök i oljan utan att det tar färg, men tills det doftar ordentligt.

Ta kastrullen av värmen och låt svalna. Tillsätt sedan chili och vinäger.

Masserad svartkål:
Skölj svartkålen. Drag bort stjälken. Lägg svartkålsbladen i en bunke tillsammans med en nypa salt och massera tills den är mjuk och mör – detta kräver lite styrka och tålamod men är värt jobbet 🙂          

Blanda alltsammans till salladen och servera varm, ljummen eller kall.