Potatissallad med gurka, senap och kapris

En härlig potatissallad med en klassisk dressing med rätta bettet av syra smakar mycket bra till grillat, korv, kött, stekt fisk med mera.

Potatissallad med gurka, senap och kapris


700g fast eller färsk potatis
4st snacksgurkor eller 1 mindre slanggurka

Skiva eller skär gurkan i grova bitar.
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Spara 1 dl vatten från koket.
Häll av potatisen, bred ut på ett stort fat och låt svalna i rumstemperatur. Ett tips är att om potatisarna ligger luftigt så torkar de lite och blir lite fastare samtidigt som de svalnar

Dressing

1 rödlök
0,5 msk salt
Skala och skiva rödlöken tunt , salta och blanda runt i en bunke

1 dl potatisvatten
1 dl helkorning eller grov senap
0,5 dl äppelvinäger eller vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta – riven på fina sidan på rivjärnet
0,5 tsk nymald vitpeppar
1,5 dl matolja
1dl kapris

Vispa samma allt och tillsätt sedan rödlöken. Smaka av.
Skiva potatisen och blanda med dressingen. Smaka av igen, justera ev med salt efter smak.

Låt gärna salladen vila ett par timmar i rumstemperatur innan den skall ätas.

Garnering:

Färska örter som dill, gräslök, persilja och ev lite finskuren rödlök.
Mitt i sommaren kanske du har blommande örter som passar att garnera med

Servering:

Lägg upp salladen på ett fat, toppa med gurkan och eventuellt örter