Matjessillpaj
God att äta som vickning eller kall på picknick. Varför inte servera den som en egen rätt med vispad crème fraiche, gräslök och brynt smör (som på bilden)?
Pajskal
125g Smör
3 dl vetemjöl
1,5 msk vatten
1 msk salt
Fyllning
3 st gula lökar
2 brk matjessill
2 dl grädde
1 dl ljust öl
en gnutta riven vitlök
1 st nypa cayennepeppar
1 tsk salt
4 st ägg
Gör så här
Pajdeg och skal
Mixa smör, salt och mjöl till grynig konsistens i matberedare.
Tillsätt vatten, låt vila i kyl ca 40 min.
Kavla ut och fodra en pajform.
Frys en timme.
Baka av direkt från frys i 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
Skala, dela och skiva lökarna.
Stek dem sakta i smör tills de blir genomskinliga och mjuka. Låt svalna något.
Vispa samman öl, grädde, ägg, vitlök, cayenne och salt.
Bred ut löken i botten av pajen.
Fyll på med äggstanningen.
Toppa med matjessillen.
Baka i 160 graders ugn ca 50 minuter, tills äggstanningen är helt fast.