Matjessillpaj
God att äta som vickning eller kall på picknick. Varför inte servera den som en egen rätt med vispad crème fraiche, gräslök och brynt smör (som på bilden)?
![](https://www.skeppsholms.se/wp-content/uploads/2023/04/skeppsholmen_matjespaj_2-1024x670.jpg)
Pajskal
125g Smör
3 dl vetemjöl
1,5 msk vatten
1 msk salt
Fyllning
3 st gula lökar
2 brk matjessill
2 dl grädde
1 dl ljust öl
en gnutta riven vitlök
1 st nypa cayennepeppar
1 tsk salt
4 st ägg
Gör så här
Pajdeg och skal
Mixa smör, salt och mjöl till grynig konsistens i matberedare.
Tillsätt vatten, låt vila i kyl ca 40 min.
Kavla ut och fodra en pajform.
Frys en timme.
Baka av direkt från frys i 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
Skala, dela och skiva lökarna.
Stek dem sakta i smör tills de blir genomskinliga och mjuka. Låt svalna något.
Vispa samman öl, grädde, ägg, vitlök, cayenne och salt.
Bred ut löken i botten av pajen.
Fyll på med äggstanningen.
Toppa med matjessillen.
Baka i 160 graders ugn ca 50 minuter, tills äggstanningen är helt fast.